Chalmers inbjuder till ett intressant lunchseminarium 11 april 2019 där olika exempel visar hur bioraffinering av vall kan tillhandahålla råvaror till produktion av foder och energi. Seminariet vill peka på vikten av att utveckla produktionssystem där nya biobaserade lösningar ger mer positiv än negativ klimatpåverkan. Gästföreläsare Uffe Jørgensen från Aarhus Universitet presenterar hur man redan idag raffinerar gräs- och baljväxter till biogas och proteinkoncentrat som ökar utbytet av gräsmarken. Samtidigt reducerar det drastiskt kväveläckage och användning av växtskyddsmedel. Christel Cederberg, Chalmers, utmanar oss i frågeställningen om det finns befintliga system som förbättrar jordkvalitet och minskar växtskyddsmedlens negativa effekter. Seminariet som är kostnadsfritt hålls på Chalmers Campus Johanneberg och arrangeras delvis inom ramen för Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrakprojektet Green Valleys.
Här kan du anmäla dig till seminariet >>>
(du dirigeras om till annan website)
Green Valleys är ett treårigt projekt med mål att etablera en utvecklingsplattform för bioraffinering. Med en anläggning i Töreboda, Västra Götaland och en i Foulum, MidtJylland kommer vi demonstrera hur bioraffinering kan utnyttja gräsmarker till att leverera hållbart producerade energiprodukter och proteinfoder.
Genom ett svensk-danskt forskningssamarbete kommer vi kunna visa på hur cirkulär grön bioekonomi kan utnyttja lantbrukets potential. Vi undersöker klimat- och miljönyttan i regionalt odlade vallgrödor där gräset förädlas till hållbar energi och högvärdigt foder.
Läs mer om Green Valleys här >>>
Ulrika Åkesson, Agroväst Livsmedel