Vinnarna av Unga Landsbygdspriset i Väst 2018 korade

Unga Landsbygdspriset i Väst delas årligen ut till personer 15-30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller drivit företag på landsbygden.

Pristävlingen instiftades 2014 och ska hjälpa till att mobilisera och synliggöra ungt företagande på landsbygden. Priset är numera en del av Västra Götalandsregionens program för entreprenörskap 2018-2020 där unga på landsbygden är en särskilt utvald målgrupp. Många mindre orter påverkas kraftigt av urbaniseringen. I dessa områden behövs därför en särskilt hög grad av företagsamhet och kreativa attityder, inte minst bland ungdomar, för att skapa goda förutsättningar för tillväxt.

Hållbara skogstjänster prisas

Martin Spjut med sitt företag Spjuts Skog och Marktjänst AB fick i samband med Mingla i Mark ta emot Unga Landsbygdspriset 2018.
“En mycket värdig vinnare”, säger Moa Boëthius Lind, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen. Martin Spjut har byggt upp sitt företag från noll med ett påtagligt driv och engagemang för den lokala bygden. Företaget har idag åtta anställda och beskriver dessa på webbsidan som “vår främsta styrka”. De har arbetat fram en uttalad miljöprofil med certifiering enligt PEFC. Förra året utsågs de som årets uppstickare i Marks kommun och i år tilldelas alltså Martin Unga Landsbygdspriset i Väst 2018. Ett pris som han med stor glädje tog emot 14 juni i Kinna.

Juryns motivering för priset till Martin

“Med passion och målmedvetenhet har Martin byggt upp sitt företag från grunden och lyckats ta sig in bland etablerade konkurrenter. Med kunskap och god affärskänsla driver han ett företag specialiserat på röjning och underhåll av ledningsgator, trädbeskärning mm där miljötänk, hållbarhet och lyhördhet gentemot kund står i centrum. Företaget växer med god vinst och skapar lokal sysselsättning. Att växa i kontrollerad takt med bibehållen kvalitet och utvecklad hållbarhet är kännetecknande för årets pristagare och genom sitt företagande skapar han optimism i sin bygd.”

Farmor en stor förebild för Marielle i Hösäter

Marielle var bara 22 år när hon 2009 tog över restaurangen på Ragneruds camping i Högsäter, som idag har utvecklats till Ragneruds Business AB med restaurang- och konferensanläggning.  Marielle har sin rötter vid Ragnerudsjön och Kroppefjälls naturreservat. Gården Ragnerud med sina vackra omgivningar köptes av hennes farmors föräldrar 1932. “Då var det åkrar här, men många slog läger vid sjön om somrarna. 1984 beslöt mina farföräldrar och föräldrar att bygga några stugor och starta en camping”, berättar Marielle. Genom sitt engagemang i bygden vill hon inspirera andra att våga satsa och bidra till en levande och hållbar utveckling. I det närmaste samhället Högsäter har hon dessutom öppnat en inredningsbutik. “Vi vill hålla Ragnerud öppet och levande större delen av året”, förklarar Marielle.

Juryns motivering för priset till Marielle

“På den familjeägda camping-, konferens- och restauranganläggningen i Högsäter har Marielle med sin sambo tagit över och växlat upp verksamheten med innovativa satsningar, effektiv marknadsföring och dubblerad omsättning. Den nyöppnade inredningsbutiken inne i samhället har redan hunnit bidra till positiva ringar på vattnet för Högsäters centrumhandel. Kärleken till hembygden och yrkeskompetens inom mat och turism kombineras med driv, målmedvetenhet och nytänkande affärsverksamhet. Positiva sysselsättningseffekter, samverkan med lokala aktörer och ökad turism på landsbygden gynnar hela bygdens utveckling.”

 

Ulrika Åkesson, Agroväst
Text
(bilder från Västra Götalandsregionen)

 

Nyhetskategorier

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2024
 Agroväst. All rights reserved. Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.