Gröna bioraffinaderier – vilka förutsättningar ger energi- och klimatpolitiken?

”Näringsläckage är en av de viktigaste negativa påverkansfaktorer på den marina miljön”, menar professor Stiig Markager vid Aarhus Universitet i ett debattinlägg på webbportalen altinget.dk i december 2019.  Han understryker att med en ökad nederbördsmängd ökar problemen med övergödda vattendrag och hav runtom i Danmark. Vattendirektivet från EU innebär att man i Danmark behöver reducera lantbruksutsläppen med totalt 18 000 ton till 2027 för att nå ”ett gott ekologiskt tillstånd” i fjordarna. Det är fem gånger högre än det mål den danska regeringen satt som mål till 2020. Stiig Markager pekar i sitt inlägg på utmaningen i att nå detta.
Läs mer...

Kunskap och tips om nötkött och klimat

Inom Energigården, som drivs av Agroväst, arbetar vi aktivt för utvecklingen av ett hållbart västsvenskt lantbruk. Genom att förmedla kunskap baserad på forskning och innovation som bidrar till minskad klimat- och miljöpåverkan bidrar vi till en konkurrenskraftig livsmedels- och energiproduktion som säkrar arbetstillfällen på landsbygden. Nyligen publicerades fyra faktablad om nötkött och klimat där kunskap varvas med tips om hur du som nötköttsproducent kan minska klimatpåverkan. “Jag har till min glädje upptäckt att de flesta åtgärder vi behöver jobba med för att minska nötköttets klimatpåverkan också innebär en förbättrad lönsamhet för lantbrukarna”, säger Anna Jamieson, författare till faktabladen. “Att minska
Läs mer...

Beräkningsmodeller för lantbrukets miljö- och klimatnytta diskuterades i Herrljunga

I slutet av oktober 2019 träffades lantbrukare, rådgivare och intresserade aktörer för ett kunskapsutbyte och diskussion kring möjligheten att driva lantbruk klimatneutralt. Energigården hade tillsammans med Gröna Möten och RISE satt samman ett intressant program som inleddes med föredrag från RISE och Skogforsk som visade på teorierna bakom omställningen till ett hållbart lantbruk inom jord och skog. Ulf Sonesson, forskningschef RISE med expertis inom livsmedels miljöpåverkan, förklarar hur dagens livscykelanalyser görs och hur olika perspektiv står i konflikt med varandra. Till exempel konflikten inom nötköttsproduktion där klimatperspektivet förespråkar intensiv uppfödning då en snabbare tillväxt håller en högre foderomsättningstakt och på
Läs mer...

Gräs och klöver – betydelsefulla råvaror i ny bioraffineringsteknik

Projekt Green Valleys arrangerade i början av oktober en demonstration med grön bioraffinering i drift. Med färsk vallgröda som råvara raffineras biomassan genom pressning och värmeutfällningsteknik till tre produkter: fiberfraktion, grön protein koncentrat och brun restjuice. Koncentratets proteinandel har kunnat optimeras genom effektiv värmeutfällning. Den uppskalade anläggningen vid Aarhus Universitet Foulum som numera har en kapacitet på 10 ton per timme är delvis finansierad genom det treåriga Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrakprojektet Green Valleys. Anläggningen, som är en demonstrationsanläggning för forskning och utveckling av grön bioraffinering, har en inbyggd flexibilitet vilket innebär att det är enkelt att ändra i processen för att jämföra
Läs mer...

Protein från vallen

Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara har under sommaren påbörjat en jämförande studie på gräs/klöverblandning där vallen har förtorkats till olika torrsubstansnivåer. De olika varianterna behandlas därefter med olika tillsatsmedel. Studien har genomförts på Rådde Gård, Hushållningssällskapet Sjuhärad. Forskningsledare Elisabet Nadeau förklarar: ”Vi vill se hur förtorkning av grönmassan till varierande torrsubstanshalter påverkar proteinets kvalitet i grönmassan. Vi vill även studera hur vi genom olika typer av tillsatsmedel kan minska proteinets nedbrytning under ensilering och därmed förbättra proteinets kvalitet i det färdiga ensilaget.” I studien testas flera typer av tillsatsmedel: bakteriella, saltbaserade och syrabaserade. Elisabet förklarar vidare att genom att studera effekten
Läs mer...

Hög tid att gå över till fossilfri torkning

Gröna Möten arrangerar för andra gången ett seminarium riktat till spannmålsodlare som önskar investera i ny, fossiloberoende panna för spannmålstorkning. “Vi fick ett väldigt positivt gehör för vårt upplägg den gången. Nu, två år senare, med nya medel inom Klimatklivet väljer vi att köra ett liknande upplägg tillsammans med Länsstyrelsens Klimatklivet”, säger Ulrika Åkesson från Agroväst, projektledare för Gröna Möten. Helena Sandmer, Länsstyrelsen Västra Götaland, svarade på frågor om vad som krävs för att ansöka om bidrag för sina klimatanpassade investeringar. Hon beskrev olika stödberättigade åtgärder som att fasa ut fossil energi, uppföra anläggningar för att producera biogas och biokol
Läs mer...

Nytt spel lär ungdomar om maten och klimatet

Gymnasielever testkör KliMat-spelet Att utveckla ett serious game som syftar till att öka kunskapen bland ungdomar om mat och dess miljö- och klimatpåverkan är komplext. Med KliMat-spelets nyligen lanserade Prototyp 2030 förvånas man över hur användarvänligt det verkar vara, sett ur användarperspektivet. Hur bra det är får aktörerna bakom spelet snart veta då produkten testkördes av 80-talet gymnasieelever under SLU:s Smedjeveckan. Workshopen, som arrangerades av SLU Holding tillsammans med SLU och Högskolan i Skövde, ingår som en viktig del i utvärderingen av den första versionen. Innehållet baseras på bred forskning Björn Berg Marklund, Högskolan i Skövde Det är inte första
Läs mer...

Nytt rådgivningsprogram inom biogasproduktion

Foto: U Åkesson Genom att utnyttja restprodukter och sidoströmmar kan vi bidra till minskat klimatavtryck och skapa en cirkulär ekonomi. Lantbruket kan bidra på många sätt – inte minst genom att producera biogas. Rötresterna kan sedan spridas som gödning. Idag är knappt 16% av de svenska biogasanläggningarna gårdsproduktion. De gårdsbaserade anläggningarna står för 2% av biogasproduktionen i Sverige. Regeringens biogasutredning har förlängts till och med 31 december 2019. Riksdagsledamoten Åsa Westlund leder utredningen och har uppdraget att analysera biogasens roll och konkurrensförutsättningar bland annat utifrån de nya energi- och klimatpolitiska målen. Jordbruksverkets erbjuder rådgivning Det behövs mer kunskap om biogasproduktion
Läs mer...

Raffinering av biomassa från vall

Genom att introducera gröna bioraffinaderier ges möjlighet att omvandla gräs och baljväxter till avancerade biobränslen och högkvalitativt proteinfoder. I ett längre perspektiv kan nya livsmedel och andra nya biomaterial utvecklas. Det treåriga EU-projektet Green Valleys har uppdraget att upprätta en utvecklingsplattform för bioraffinering i Sverige och Danmark. Den första demonstrationsanläggningen invigdes i slutet av juni 2019. Aarhus Universitet bjuder som en av sju partners in till demonstration av grön bioraffinering vid den nya anläggningen i Foulum, utanför Aarhus på Jylland. Är du intresserad av biogasteknik, cirkulär bioekonomi och bioraffinering för produktion av högvärdigt proteinfoder? Välkommen till Aarhus Universitet Foulum för
Läs mer...

Ny undersökning motiverar satsning på ökad matkunskap bland unga

“Spel kan användas för att inspirera kunskapssökande och motivera förändringar i beteenden och attityder. Ungdomar spelar mycket dataspel och klimatet är den framtidsfråga som ungdomar oroar sig mest för”, säger Björn Berg Marklund, spelforskare vid Högskolan i Skövde som tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram en spelprototyp. I prototypen driver spelaren ett lantbruk och gör olika val för sin produktion. De val man gör får effekter på maten som produceras, självförsörjningsgrad, matimport, klimatpåverkan, växtnäringshushållning, biologisk mångfald, matsvinn och konsumenternas attityder. Efter flera möten med lärare ser man att det finns en stark efterfrågan på ett spel som utbildningsmaterial. Prototypen är
Läs mer...